Frizieni


Despre frizieni

Calul Frizian – Eleganta impresionanta - este singura rasa curata nativa in Olanda. Radacinile sale se regasesc departe in timp. Calul Frizian a fost recunoscut inca din secolul 13, iar caii Frizieni de astazi inca etaleaza similaritati evidente cu stramosii lor. Istoria indelungata a rasei si o politica de imperecheri consecventa, au consolidat caracteristicile specifice Frizienilor. Pe acest fundament solid, calul Frizian a evoluat in ceea ce este el astazi: o prezenta care impune respect.

Specifice pentru aceste „perle negre” sunt un breton frumos, par des si gros in coama, coada si chisita, culoarea neagra si mersurile largi, puternice si elevate.  Frizianul este inconfundabil ! Structura bine proportionata a capului nobil, asezat pe un gat arcuit cu finete, este expresia perfecta a aparentei elegante si mandre a acestei rase. Caracter frumos si prietenos, un spirit plin de gratie sunt cheia catre un cal deosebit, care poate fi utilizat in diferite scopuri.

Jasper 366, unul dintre cei mai iubiti armasari autorizati.

Versatilitate – Calul Frizian a fost angajat cu succes, si mai ales cu entuziasm, in discipline ecvestre variate. Calitatile specifice Frizianului sunt bine etalate in competitii de atelaje, unde pot fi admirati in actiune inaintea saretei, in clasele de un cal sau/si perechi, ca si in categoriile de tandem (unicorn) sau cart de show. Concurand pentru primele locuri, acesti cai negri se fac singuri remarcati.

Walt, campion la clasa “Dame” 2011

Calul Frizian este si un bun cal de dresaj. Modul in care isi poarta singur greutatea corpului, dorinta de a  lucra si natura sa curioasa, il fac foarte potrivit pentru aceasta ramura sportiva. Ei sunt din ce in ce mai des vazuti in competitii nationale ( Olanda ), unde isi afiseaza talentele in lupta pe picior de egalitate cu celelalte rase de cai pentru calarie.

Demonstratie de dresaj Leeuwarden 2012

Frizienii sunt la fel de bine reprezentati in concursuri complete pentru trasuri sau maraton.

Si nu in ultimul rand, cu greu iti poti imagina un partener mai placut pentru agrement in timpul liber, decat un Frizian!

Exemple deosebite - Anumite echipe de cai sunt „caii de parada” pentru Cartea de Origine. Ei arata performantele sportive excelente de care frizienii sunt capabili - de exemplu armasarul Goffert 369 a ajuns la nivel Grand Prix  si Grand Prix Special -, ca si Caruselul de armasari Frizieni. Cateva atelaje de perechi si de 4 cai , se descurca foarte bine la  nivel international. Usurinta cu care multi dintre caii Frizieni pot ajunge la nivelul Z de dresaj, intr-un timp scurt, spune multe despre capacitatea lor de a invata care, datorita selectiilor facute in reproducere, este la un nivel din ce in ce mai ridicat.

Demonstratie de dresaj in Leeuwarden ianuarie 2012, finala de arbitraj a armasarilor.

In Olanda si peste granita - In anii ‘60, calul Frizian era amenintat cu extinctia. La vreme aceea erau numai o mie de cai inregistrati in Cartea de Origine. Datorita catorva crescatori, a caror dragoste pentru rasa era un element foarte important in viata lor, noi inca mai avem o rasa pura de cal Frizian. Astazi, sunt peste 40.000 de cai inregistrati in Asociatia Regala “Het Friesch Paarden Stamboeck (KFPS), iar Asociatia are acum 13.000 membri. Cei care locuiesc in afara Olandei au propriile lor Asociatii Nationale, care tin o stransa legatura cu KFPS. Majoritatea membrilor Olandezi sunt afiliati la asociatii de crescatori care organizeaza diverse activitati in fiecare an, inclusiv propriile evenimente regionale.

Reproducerea - Dupa perioada critica din anii ‘60, roata s-a intors, si calul Frizian a castigat  popularitate si apreciere. Numarul de manji nascuti creste in fiecare an. Aceste cifre din ce in ce mai mari ofera KFPS-ului oportunitatea de a fi mai strict in selectii, astfel aducand media calitatilor, a conformatiei si a utilitatii  la standarde mai ridicate. Un corp de inspectori si membrii ai juriului sunt  responsabili pentru aceasta sarcina. Ei calatoresc peste tot in lume pentru a arbitra caii si a consilia crescatorii. Cand arbitreaza conformatia, nu iau in considerare numai tipologia rasei si caracteristicile conformatiei – ca tot unitar si in detaliu-. Categoric la fel de importanta este si miscarea. Caii care satisfac aceste cerinte pot fi inregistrati intr-unul din registrele KFPS si apoi sunt eligibili pentru un titlu mai prestigios. In Testul de Aptitudini si Utilitati – ABFP test -, accentul se pune pe arbitrarea mersurilor calului, pe aptitudinea pentru diferitele discipline ecvestre, pe dorinta de a lucra si pe caracterul lui. Acesta este un criteriu indispensabil pentru o carte de origine care face tot posibilul sa reproduca mai mult decat cai aspectuosi.

Rindert 406 – Leeuwarden ianuarie 2012

HET FRIESCH PAARDEN STAMBOEK -  Asociatia  Regala ”Het Friesch Paarden Stamboek”(KFPS) a inregistrat calul Frizian din 1879. Scopul sau este sa promoveze calul  Frizian si sa ii monitorizeze  calitatea. KFPS este a doua carte de origine  ca vechime din Tarile de Jos. In plus, KFPS este recunoscuta oficial drept Cartea de Origine oficiala – de referinta -pentru calul Frizian, in intreaga lume.

World Friesian Horse Organization - WFHO - Organizatia  Mondiala a Calului Frizian -  este organizatia coordonatoare pentru Asociatiile recunoscute  ale crescatorilor de cai frizieni care isi au resedinta in afara Tarilor de Jos. Aceasta asociatie isi are birourile in cadrul unitatii KFPS si functioneaza sub presedintia KFPS. Scopul WFHO este promovarea mondiala a:

-reproducerii cailor frizieni pur sange conform reglementarilor KFPS, acordand atentie cu deosebire unei selectii a armasarilor aplicata cu strictete ;

-stimularea utilizarii calului frizian in sport.

Inspectii majore - Het  Friesch Paarden Stamboek tine arbitraje (inspectii) anuale. Doua inspectii majore se disting de restul:

1. Inspectia Armasarilor  din Ianuarie: mii de crescatori si admiratori ai cailor frizieni participa la aceasta inspectie.

2. Inspectia Centrala pentru iepe si cai din Octombrie. Aceasta este sansa de arata cei mai buni produsi ai crescatorilor de cai frizieni, acestia fiind preselectionati in sezonul precedent , la inspectiile regionale.

Ambele evenimente sunt infrumusetate cu show-uri spectaculoase.

Infiintarea FRYSLAN  EQUINE  CENTER - KFPS a pus bazele acestui Centru – PCF Paardencentrum Fryslan -  in 2003. In acest Centru se tin testele de performanta ca : examinarea principala (centrala) a tinerilor armasari, testele  ABFP ( aceste teste intentioneaza sa stabileasca cat se poate de obiectiv, aptitudinile pentru dresaj/atelaj/show driving) , ca si testarea IBOP (testul intentioneaza sa stabileasca, in cel mai obiectiv mod cu putinta, cat de adecvate sunt calitatile pentru o anumita utilizare ulterioara ) . PCF este de asemenea specializat in antrenarea (atat sub sa cat si in harnasament) si pregatirea cailor pentru inspectii. Pentru cei care sunt interesati, este de asemenea posibil sa ia lectii de dresaj si sarituri cu proprii lor cai.

Frumusete - Simpla vederea a acestor cai da o perspectiva diferita referitoare la cat de frumosi sunt ei de fapt. Frizianul este o rasa unica: un cal cu ceva foarte special. Ce experienta deosebita este aceea de a vedea si auzi armasarii impozanti  valsand in jurul ringului, prezentand un kur pe muzica, sau de a privi  manjii - mici ,dar curajosi - plutind alaturi de mamele lor.

Simpla prezenta a unui cal frizian de calitate te poate face sa tremuri de emotie si admiratie. Oricine cunoaste Frizienii, cunoaste si acest sentiment. Este un sentiment - pentru unii un hobby,  pentru altii o pasiune - care reuneste oameni din toata lumea.

 

Diverse

Parteneri